* 2 opakowania mascarpone * ok.70g cukru pudru - moze być więcej, najlepiej probować i dodac wg smaku * mocna kawa (parzona lepsza) *podłuzne biszkopty (1 op) * likier pomaranczowy lub amaretto (lub inny napój wyskokowy). * gorzkie kakao
Kawę studzę i mieszam z likierem. Mascarpone mieszam z cukrem (normalnie najpierw miesza sie cukier z żółtkami, potem dodaje ser). W podłuznym naczyniu układam warstwę biszkoptów nasączonych kawą i alko. Na to warstwa kremu. Potem znow biszkopty i krem. Na koniec przez sitko sypie kakao. I do lodówki zeby sie przegryzło. Po pobycie w lodówce bardzo dobrze się go kroi ;)
Sprofanowane czy nie pieknie wyglada i napewno smakowalo...mmm slinka cieknie :P
ReplyDeleteMasz jakis prosty przepis na tiramisu?
* 2 opakowania mascarpone
ReplyDelete* ok.70g cukru pudru - moze być więcej, najlepiej probować i dodac wg smaku
* mocna kawa (parzona lepsza)
*podłuzne biszkopty (1 op)
* likier pomaranczowy lub amaretto (lub inny napój wyskokowy).
* gorzkie kakao
Kawę studzę i mieszam z likierem. Mascarpone mieszam z cukrem (normalnie najpierw miesza sie cukier z żółtkami, potem dodaje ser). W podłuznym naczyniu układam warstwę biszkoptów nasączonych kawą i alko. Na to warstwa kremu. Potem znow biszkopty i krem. Na koniec przez sitko sypie kakao. I do lodówki zeby sie przegryzło. Po pobycie w lodówce bardzo dobrze się go kroi ;)
Pysznie wygląda! No to lecę jutro po biszkopty i ser :)
ReplyDeletemniam! wygląda wspaniale. nie wiedzialam że tak można prosto zrobić, muszę spróbować ;)
ReplyDelete