Sunday, January 14, 2007

*tiramisu*




Sprofanowane, bo bez jaj, których na surowo nie tknę, ale i tak pyszne.

4 comments:

  1. Sprofanowane czy nie pieknie wyglada i napewno smakowalo...mmm slinka cieknie :P
    Masz jakis prosty przepis na tiramisu?

    ReplyDelete
  2. * 2 opakowania mascarpone
    * ok.70g cukru pudru - moze być więcej, najlepiej probować i dodac wg smaku
    * mocna kawa (parzona lepsza)
    *podłuzne biszkopty (1 op)
    * likier pomaranczowy lub amaretto (lub inny napój wyskokowy).
    * gorzkie kakao

    Kawę studzę i mieszam z likierem. Mascarpone mieszam z cukrem (normalnie najpierw miesza sie cukier z żółtkami, potem dodaje ser). W podłuznym naczyniu układam warstwę biszkoptów nasączonych kawą i alko. Na to warstwa kremu. Potem znow biszkopty i krem. Na koniec przez sitko sypie kakao. I do lodówki zeby sie przegryzło. Po pobycie w lodówce bardzo dobrze się go kroi ;)

    ReplyDelete
  3. Pysznie wygląda! No to lecę jutro po biszkopty i ser :)

    ReplyDelete
  4. mniam! wygląda wspaniale. nie wiedzialam że tak można prosto zrobić, muszę spróbować ;)

    ReplyDelete